Fire 9

The new Portland fire stations are community focused. The Fire 9 design sought to give the inside of the station a strong, welcoming presence on the street. Pedestrians can look deep into the building and see the fire pole through the gallery from the sidewalk, and they can look through the Entry and see the soaring Watch Room with a wood slat wall behind. The Entry and Watch Room have a high, sloped blue ceiling with three round skylights. Lights are randomly placed to refer to a starry sky.  Although relatively small in area, the high ceiling and large amount of glass make the spaces feel far bigger than they actually are.  Next to the Entry is a gallery for community art that terminates with the fire pole, and off the gallery is a community meeting room. The ground floor includes an apparatus bay for fire engines, the watch room, fire support spaces and the community spaces. The second floor has living space for seven firefighters.

Floor Plans

Sketch

Models

Press

ART

Dana Lynn Louis designed and made the art installation in the Gallery.